בתי חולים פסיכיאטריים:
מחלקות לאשפוז פסיכאטרי בבתי חולים כלליים:
במסגרת הרפורמה בבריאות הנפש, ניתן לקבל טיפול תרופתי וטיפול נפשי בתחנות הציבוריות לבריאות הנפש ובמרפאות הייעודיות של קופות החולים.
ההליך:
תחילה יש לברר במרפאה האם נדרשת התחייבות מקופת החולים (טופס 17) כתנאי להגעה למיון ראשוני, או שניתן לפנות ישירות לתחנה/ למרפאה הרצויה ולאחר פגישת מיון לבקש מקופת החולים את ההתחייבות. קופת החולים תנפיק אישור "מנוי ארוך" על בסיס האבחנה שניתנה בפגישת המיון וסוג הטיפול המומלץ בעקבותיה.
הטיפול החינמי אינו מותנה באבחנה פסיכיאטרית. ויינתן גם עבור קשיים אחרים אותם ניתן להגדיר כקשיי הסתגלות ("אבחנה f" בקטגוריות של הקופת חולים) לפי שיקול דעתו של הפסיכולוג הממיין.
האבחנה של הפסיכולוג הממיין נרשמת בתיק הרפואי של הפונה.
זמן ההמתנה לטיפול בתחנות לבריאות הנפש הוא כחצי שנה בממוצע.
מעטפת תמיכה ביתית לאנשים במצב של משבר נפשי פעיל או בעיצומה של פסיכוזה, הנועד לחסוך את הצורך באשפוז על חלקיו הלא נעימים. הבית מספק ליווי צמוד של צוות רב תחומי מקצועי מיומן. סדר היום במקום גמיש ומתאים ליכולותיו ורצונותיו של הדייר. עלות מסגרת זו כ6000 שח לשבוע אשפוז (נכון ל2018).
חשוב לדעת שבמקרים חריפים מסויימים, אין תחליף למסגרות האשפוז בבתי חולים.
במקרים מסויימים מסגרות פוסט אשפוזיות יכולות להוות חלופת אשפוז או מניעתו לילדים עד גיל 12.
חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מגן על חולי הנפש. במקרים בהם יש התנגשות בין זכויות אדם פרטי, לבין איום על החברה, זכות החברה עדיפה. כאשר בן משפחה מבין שעל המתמודד לקבל טיפול פסיכיאטרי אך הנ"ל לא מודע למצבו ומסרב לקבל את הטיפול, ניתן להביאו לאישפוז בהוראת פסיכיאטר מחוזי.
ההליך:
יש לפנות לגורם מקצועי ( רופא משפחה, אחות, עובד סוציאלי, מרפא בעיסוק, שוטר, מד"א וכו' ) שיערוך ביקור בית. בהתאם להתרשמותו יכתוב הגורם המקצועי מכתב רשמי (עם לוגו) ובו תיאור קצר של רושם למצב פסיכוטי. יש לציין האם קיים סירוב להבדק ע"י פסיכיאטר. את המכתב יש לשלוח ללשכת הפסיכיאטר המחוזי.
יש לשים לב כי פניות אנונימיות, ראיות ועדות של בני משפחה בלבד אינן קבילות (בשל החשש של סכסוכים במערכות יחסים).
↓
במידה והפסיכיאטר המחוזי או סגנו ימצאו כי הראיות לכאורה מוצדקות:
המתמודד במצב פסיכוטי-לא מבחין בין דמיון למציאות, עלול להוות סכנה לעצמו או לאחרים, ומסרב להבדק על ידי פסיכיאטר- הוא רשאי להורות על בדיקה פסיכיאטרית דחופה/ לא דחופה - אם הסכנה אינה מיידית. (הוראת הבדיקה תקיפה לעשרה ימים בלבד.)
↓
אח אישפוזי יגיע אל המקום בו נמצא המתמודד, יציג לו את המסמך ויבקש ממנו להתלוות אליו לצורך בדיקה אצל פסיכיאטר מומחה. במידה והמתמודד יסרב להגיע לבדיקה, תאלץ המשטרה לפנות אותו לבדיקה רפואית.
↓
במידה שהפסיכיאטר המומחה במיון יחליט שעל המתמודד לקבל טיפול רפואי בכדי להגן עליו או על סביבתו, יוציא הפסיכיאטר המחוזי הוראת אשפוז כפוי, והמתמודד יאושפז. (במידה והמתמודד/ המשפחה מעדיפים בית חולים מסוים אחר, יש לפנות למנהל בית החולים.)
↓
לאחר שבוע אשפוז רשאי הפסיכיאטר המחוזי להורות על שבוע אישפוז נוסף לפי הצורך. לאחר שבועיים אשפוז כפוי, הסמכות מועברת לוועדה פסיכיאטרית מחוזית, והיא זו שיכולה להאריך את האשפוז לחודש נוסף ועד שלושה חודשים לפי הצורך.
אין אפשרות לכפות טיפול על מתמודד עם בוחן מציאות תקין, המדבר בצלילות והבנה ובוחר לסרב לקבל טיפול, אלא אם כן הוא מהווה סכנה לסביבתו.