תהליך הפניה לוועדת השיקום האזורית:
לאחר קבלת הכרה בלפחות 40% נכות מהמוסד לביטוח לאומי (ראה קצבת נכות), יש לפנות לוועדת השיקום האזורית באופן עצמאי או באמצעות: בית חולים פסיכיאטרי, מרפאה לבריאות הנפש, שירותי הרווחה, מסגרת שיקומית בקהילה, או מטפל פרטי.
יש למלא טפסים עם תכנית השיקום הרצויה המותאמת לרצונותיו, לצרכיו וליכולותיו של המתמודד. עדיף למלא את הטפסים עם איש מקצוע שמכיר היטב את הפונה.
את הטפסים בצירוף כל הניירת הנדרשת, יש לשלוח בדואר לרכז השיקום האזורי. מומלץ! לשמור העתקים של המסמכים. במידת הצורך יכול בן משפחה לפנות לוועדה בשם המתמודד ובהסכמתו.
בתוך זמן קצר תגיע הזמנה לפגישה עם חברי ועדת השיקום האזורית. הפונה זכאי להגיע עם מלווה.
ועדת השיקום האזורית מורכבת משלושה אנשי מקצוע בתפקיד של פסיכיאטר/ פסיכולוג/ עובד סוציאלי/ מרפא בעיסוק/ עובד סיעוד. הועדה תדון בתכנית השיקום אותה ביקש הפונה, תעיר את הערותיה ותקבע אילו שירותי שיקום הוא זכאי לקבל.
במידת הצורך היא תמנה מתאם טיפול שילווה את הפונה בבניית ומימוש תכנית השיקום האישית.
הפונה יקבל את החלטת הועדה בדואר, ובמידה ונמצא זכאי, יקבל רשימה של כל המסגרות באזור מגוריו שבהן ניתנים שירותים מהסוג שאושר לו, ודרכי הפנייה אליהן. מומלץ לבקר במסגרות השונות ולהתרשם מהן בכדי לבחור את המתאימה ביותר. בכל שלב קיימת אפשרות לפנות לוועדת השיקום בבקשה לשינוי התכנית שנקבעה.
אם הפונה אינו מרוצה מהחלטת ועדת השיקום האזורית - בין אם משום שקבעה כי איננו זכאי לתוכנית שיקום, ובין אם משום שהתוכנית שנקבעה לו אינה עונה על צרכיו- ניתן לערער בכתב בתוך 45 ימים מיום קבלת ההחלטה.
את הפנייה לוועדת הערר יש לשלוח לרכזת השיקום הארצית:
תלונות על מסגרות השיקום ניתן להפנות לפסיכיאטר המחוזי באזור המגורים, לרכזת השיקום האזורית, לאגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות, בכתב לרכזי השיקום האזוריים, או באמצעות מוקד קול הבריאות *5400.
מתאם טיפול הוא איש מקצוע שממנה וועדת השיקום המחוזית של סל שיקום, לסיוע במימוש ויישום תכנית השיקום הכללית שקבעה הוועדה. מתאם תכנית השיקום מסייע בבניית תוכנית השיקום, בחיפוש ובחירת המסגרות הספציפיות אשר יתאימו לרצונותיו, לצרכיו, וליכולותיו של המתמודד, יתווך בין הגורמים השונים השותפים לתהליך השיקום שלו, ויסייע בכל בעיה וקושי המתעוררים מול ספקי השירות של התכנית שאושרה על ידי הועדה. השירות ניתן במקרים מסויימים לפי שיקול הדעת של הוועדה, וכן, תקף לפרק זמן מוגבל (בדרך כלל שנה) שבסופו ניתן לבקש הארכה בהתאם לצורך.
לתהליך קבלת סל שיקום לחץ כאן
שירות הסומכות ניתן במסגרת סל שיקום למתמודד החי בביתו או בבית משפחתו, במטרה לסייע לו לפתח כישורי ניהול משק בית. השאיפה הינה שהמתמודד יפתח עצמאות מירבית בתפקוד הבסיסי בבית ובחוץ. הסומך משמש כמורה לחיים ומלווה את המתמודד בתהליך השיקום וההחלמה שלו מתוך קשר אישי. השירות ניתן מספר פעמים בשבוע.
לתהליך קבלת סל שיקום לחץ כאן
שירותי החונכות מיועדים למתמודד החי בביתו או בבית משפחתו, ואינו מקבל שירותי דיור מוגן. המטרה לקדם את עצמאותו של המתמודד בקהילה ולשפר את חייו החברתיים. החונך הוא אדם שעבר הכשרה בתחום בריאות הנפש ומודרך על ידי אנשי מקצוע. החונך פוגש את המתמודד בין שעתיים לשלוש בשבוע ומסייע בפיתוח כישורי חיים, מיומנויות חברתיות ובין אישיות, ומקנה הרגלים להתמודדות טובה יותר במרחב הקהילתי.
לתהליך קבלת סל שיקום לחץ כאן
במסגרת סל שיקום ניתן להשתתף במסגרות דיור/סיוע בדיור ברמות וסוגים שונים.
סל שיקום מציע לכל מתמודד מסגרות לשיקום תעסוקתי בהתאם לרמת תפקודו וצרכיו:
מועדון תעסוקתי, מיועד לאנשים שאינם מסוגלים לעבוד.
מפעלים מוגנים, בתחומים שונים ובאינטנסיביות שונה בהם מקבלים תשלום סמלי (נמוך מאוד).
תעסוקה מעברית, כוללת תכניות שונות בתחום התעסוקה ומיועדת להכשרת אנשים לתעסוקה בשוק החופשי.
תעסוקה נתמכת, מיועדת לאנשים שמסוגלים לעבוד בשוק החופשי, והיא כוללת עזרה בחיפוש עבודה מתאימה וליווי במהלך העבודה, כולל קשר עם מעבידים במידה שהעובדים מסכימים לכך.
לתהליך קבלת סל שיקום לחץ כאן
לימודים הנם מרכיב משמעותי בתהליך השיקום של המתמודד. הם משפרים את איכות החיים שלו, ותורמים לשילובו בחברה. הלימודים מאפשרים גישה לאופקים ואפיקים חדשים ובכך מספקים כוחות חדשים ותחושת שליטה בחיים.
לתהליך קבלת סל שיקום לחץ כאן
אדם שקיבל הכרה של 20% נכות רפואית עשוי להיות זכאי לשיקום מקצועי מביטוח לאומי, גם ללא סל שיקום. לפרטים נוספים לחץ כאן
כחלק מתכנית סל שיקום, אחת ל5 שנים זכאי המתמודד לשיקום פה ולאחריו טיפול לשימור מצב (לא טיפול שוטף). מיועד למשתקם שמקבל לפחות שירות שיקומי אחד מתחום התעסוקה/ הדיור/ ההשכלה /החברה ופנאי.
יש לפנות לאחת ממרפאות השיניים מהרשימה למטה.
יש להצטייד במסמכים הבאים:
1. טופס החלטה מאושר בתוקף על ידי ועדת סל שיקום
2. דף טיפול דנטלי (מתוך טופס סל שיקום) חתום על ידי רכזות סל שיקום.
3. צילומי שיניים, שהמתמודד עשה מכספו הפרטי.
על סמך הצילומים והבדיקה, תבנה במרפאה תכנית טיפול מפורטת, שתשלח לאישור על ידי רכז שירות דנטלי לזכאי סל שיקום. כל הטיפולים שיאושרו יינתנו חינם.
לתהליך קבלת סל שיקום לחץ כאן
במידה ויש מניעה אמיתית לפנות לביטוח לאומי לצורך קביעת אחוזי נכות נפשית, קיימות 2 אפשרויות נוספות לקביעת אחוזי נכות רפואית.
אפשרות ראשונה:
ניתן לבקש אישור מיוחד לבדיקה חלופית אצל פסיכיאטר מוסמך מתוך רשימה ספציפית (הקישור עדיין לא מעודכן). פסיכיאטר זה יקבע את אחוזי הנכות הרפואית בהתאם לכללי ומבחני הביטוח לאומי. בחירה באפשרות זו, משמעותה ויתור על קצבת נכות וזכויות נוספות, אותן לא ניתן לקבל על סמך קביעה של פסיכיאטר מוסמך. לאחר פניה לפסיכיאטר מוסמך אין אפשרות לפנות לביטוח לאומי.
במידה והביטוח הלאומי כבר קבע אחוזי נכות לא ניתן לפנות לפסיכיאטר מוסמך.
שלבי הפנייה:
- 1.מילוי טופס בקשה להפנייה לרופא מוסמך לבדיקה ולקביעת אחוזי נכות נפשית.
- שליחת הטופס למחלקת השיקום. (יש לציין "עבור מזכירת השיקום גב' אורית כהן": פקס: 025655907 או דוא"ל orit.cohen@moh.gov.il)
- קבלת אישור בקשה במייל / פקס / sms לפי בחירה. (את האישור יש להגיש לרופא)
- תאום עם רופא מתוך הרשימה.
- הרופא בודק ונותן אישור נכות רפואית לפי הנהלים.
- הרופא שולח את תוצאות הבדיקה למשרד הבריאות.
יש להביא לרופא את כל המידע הרפואי הרלוונטי ואת אישור משרד הבריאות לבדיקה.
הבדיקה אינה כרוכה בתשלום של הפונה.
אפשרות שניה לקביעת אחוזי נכות:
ניתן לפנות לרשות המיסים בבקשה להיבדק על ידי ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה. בדרך זו גם אדם שאינו זכאי לקצבת נכות- למשל מפאת גילו, יוכל לקבל את ההטבות הניתנות בגין נכות רפואית.